OPG PERKOVIĆI
EUGENA KVATERNIKA 70
32100, RETKOVCI
Tel: 099 400 4341

Savršenstvo okusa: Grčka salata sa kozjim feta sirom

Grčka salata se priprema  sa svježim sastojcima koji ne zahtijevaju kuhanje, a sadrži  povrće i fetu, tipični grčki sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Ima nježan, malo slankast okus zbog fete koja savršeno ide uz rajčicu.

Ovim putem Vas pozivamo da je isprobate sa našim polutvrdim kozjim sirom natur.

U ovoj salati, nisko kalorični sadržaj kozjeg feta sira uravnotežen je s povrćem bogato vodom i mineralnim solima te pomaže tijelu da se riješi viška tekućine i toksina, odnosno suzbija nakupljanje masti. Možete ju spremiti nakon napornog treninga, a idealna je za žene i muškarce koji žele izgubiti višak kilograma.

Pravo ime ove planetarno popularne salate je Horiatiki što u prijevodu znači  seoska salata.  Radile su je majke i bake u staroj Grčkoj, a postala je poznata tek 1909. godine kada je američki imigrant porijeklom iz Grčke odlučio nasjeckati povrće koje koristi svaki dan. Razlog tome je bio problematičan zub. Kasnije je njegova sestra poslužila salatu na jednom vjenčanju. Dodala je i tradicionalan feta sir i uspjeh je bio zapanjujući. Ovo jednostavno, seosko jelo tako je preko noći je postalo popularno i omiljeno diljem svijeta.

Donosimo vam provjereni recept za grčku salatu u kojoj možete uživati svaki dan.

Sastojci za grčku salatu s kozjim feta sirom:

1 crveni luk

1 veći krastavac

2 rajčice

1 žlica origana

1 žlica vinskog octa

sol, papar

200 ml maslinova ulja

1 manja glavica salate

125 g crnih maslina bez koštica

400 g kozjeg feta sira

malo limuna po želji

Priprema:

Luk narezan na tanke ploške marinirajte u mješavini ulja, octa i origana dva sata.

Rajčice narežite na tanke kriške pa posipajte s malo soli .

Narežite salatu i krastavac pa stavite u posudu i dodajte masline, namrvljenu fetu, rajčice, crveni luk zajedno sa začinima te malo soka od limuna. Nježno, ali temeljito promiješajte pa poslužite.

Salatu možete poslužiti na raznim druženjima, sigurni smo da će gosti biti jako zadovoljni. Ako vam se svidio ovaj recept, javite nas svoje dojmove.

Kozji sir Natur

Sir obiluje bjelančevinama i prirodno je bogat kalcijem. Poseban je po tome što ga mogu konzumirati i ljubitelji mliječnih proizvoda koji su intolerantni na laktozu. Masne globule u kozjem mlijeku puno su manje, zbog čega se ono puno lakše probavlja.

Podijeli