OPG PERKOVIĆI
EUGENA KVATERNIKA 70
32100, RETKOVCI
Tel: 099 400 4341

OPG Perkovići: Kozji sirevi iznimne kvalitete ravno s slavonskih pašnjaka

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Perkovići smjestilo se u pitomom slavonskom selu Retkovci nedaleko od Vinkovaca. Kao i u cijeloj Istočnoj Slavoniji, tako i u Retkovcima prevladava poljoprivredna proizvodnja, napose ratarstvo kao dominantna aktivnost.

Sami počeci našeg opg-a kreću sa početkom devedesetih godina kad se otac Vinko vraća iz Rijeke, u rodne Retkovce zajedno sa svojom ženom Stanom i tri mala sina, Josipom, Sašom i Ivanom.  Prva koza našla je put na naše imanje zbog potrebe za svježim kozjim mlijekom najmlađih članova obitelji. Hrana kao lijek, kasnije će nam postati osnovna misao vodilja našeg pristupa proizvodnji hrane, posebno kad se 1993. godine rodio i najmlađi član obitelji, Krešimir.

Tijekom ratnih 90-tih otac je kao pripadnik specijalne policije Vukovarsko srijemske sproveo više od 5 godina u aktivnom sastavu. Sa završetkom rata, zadovoljstvo je našao u predanom radu sa brojnim životinjama kojih na našem malom imanju nije bilo malo, unatoč skromnoj veličini od samo pola hektra raspoložive zemlje. Rano je uvidio da u okolici nitko ne radi ozbiljno na uzgoju koza, te da je kozje meso posebno u potražnji u lokalnoj sredini. Obzirom na malu veličinu imanja, koze su bile idealan izbor.

Predan rad i upornost uvidjeli su i brojni vinkovački građani koji su poticali oca da se okrene profesionalnom radu u poljoprivredi, te je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano kao legalni poslovni subjekt 2006-te godine u sustavu PDV-a. Strast prema poljoprivredi posebno je pokazao Ivan koji se odlučio za srednju poljoprivrednu školu. Pored uspješno završene srednje škole, Ivan je pohađao i poljoprivredni fakultet u Osijeku. Poseban afinitet pak ima prema poljoprivrednoj mehanizaciji, ratarstvu, te stočarstvu.

Stariji brat Josip pohađao je Matematičku gimnaziju u Vinkovcima, te je završio Ekonomski fakultet u Osijeku. Posla na imanju nikad nije nedostajalo, te je Josip aktivno pomagao u svim aktivnostima na imanju, a danas pomaže oko administrativnih obveza pored svojeg stalnog posla.

Osnovna aktivnost obiteljskog gospodarstva Perković je uzgoj koza. Na imanju se trenutno nalazi 77 grla koza, pretežito čistokrvne sanske koze. Kako u Vukovarsko srijemskoj županiji nema organiziranog otkupa kozjeg mlijeka, tako smo se rano odlučili na preradu i plasman kozjih sireva na tržište.

Svoje prve sireve počeli smo proizvoditi oko 2000-te godine, te se od tada neprestano usavršavamo kako u vještini, tako i u recepturi naših sireva. Brojne gastronomske i sajamske manifestacije bile su nam osnovno mjesto plasmana naših proizvoda, a na kojima smo dobivali i vrijedne povratne informacije od cijenjenih kupaca kakav sir zapravo žele.

Kao odgovor na nove post-pandemijske izazove, okrećemo se širenju prodajne mreže po cijeloj Hrvatskoj, te većoj digitalnoj zastupljenosti. Podržite nas na našim socijalnim mrežama, te se radujemo ponovnim susretima!

Podijeli