OPG PERKOVIĆI
EUGENA KVATERNIKA 70
32100, RETKOVCI
Tel: 099 400 4341

Zdravlje u čaši: Zašto je kozje mlijeko super namirnica

Kozje mlijeko jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu, a istraživanja su pokazala kako pomaže u regulaciji kolesterola u krvi, smanjenju krvnog tlaka, smanjenju raka debelog crijeva pa čak i kod regulacije tjelesne mase.

Za razliku od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko je lako probavljivo pa ga često biraju osobe s problemom intolerancije na laktozu. Sadrži 13 posto više kalcija te 134 % više vitamina K.  Probavlja se i do tri puta brže nego kravlje mlijeko. Mliječna mast i bjelančevine kozjeg mlijeka drugačijeg su sastava od onih kod kravljeg mlijeka, što pogoduje općenito organizmu kod  poboljšanja probave.

Kozje mlijeko preporučljivo je za svakodnevnu konzumaciju: sadrži pet puta više oligosaharida s probiotičkim učinkom te također pomaže osobama s viškom želučane kiseline.

Posebno je pogodno za djecu alergičnu na kravlje mlijeko stoga liječnici često preporučuju njegovu konzumaciju. Osim što pridonosi pravilnom rastu i razvitku novorođenčadi, kozje mlijeko sadrži od 20 do 40 puta više taurina nego kravlje mlijeko. Poznato je da je manjak taurina tijekom razvoja  kod dojenčadi povezan s povećanom osjetljivošću na epileptične podražaje, poteškoćama u učenju, zaostajanjem u rastu, oštećenjima cerebralnog razvoja i degeneracijom mrežnice. Danas znamo da je po sastavu kozje mlijeko najsličnije majčinom mlijeku.

Kozje mlijeko kroz povijest

Kroz povijest  čovjek je uvidio kvalitetu ovog mlijeka, dok su suvremena istraživanja samo potvrdila njegovu vrijednost. Kozje mlijeko bogato je kalcijem i fosforom, odnosno s dva najvažnija elementa za čvrstoću i zdravlje kostiju.

Također,  u ovom mlijeku pronalazimo velike količine cinka i selena koji su snažni antioksidansi te nam pomažu sačuvati jak tjelesni imunitet. Mnogi znanstvenici  danas preporučuju piti kozje mlijeko u slučaju anemije koja je izazvana manjkom željeza u krvi. 

Da je kozje mlijeko ljekovito, znao je davno Hipokrat. Stoljećima prije razvoja farmaceutske industrije i sintetičkih lijekova kozjim mlijekom liječeni su upala pluća i tuberkuloza, hepatitis, reumatske, dišne bolesti te snižavan krvni tlak.

Paracelsus, poznati liječnik iz XVI. stoljeća, kozje je mlijeko smatrao vrlo vrijednim i ljekovitim.

Kako kozje mlijeko utječe na kiselost organizma

Mnoga hrana uzrokuje nastanak velike količine kiselina u tijelu što može dovesti do mnogobrojnih zdravstvenih problema.  Točan način koji pokazuje stvara li neka hrana kiseline jest pregledavanje njenog kapaciteta odbojnosti ili drugim riječima njene sposobnosti da smanji teret kiseline.

Studija Journal of Dairy Sciencea pregledala je kapacitet odbojnosti kozjeg, kravljeg i sojinog mlijeka te antacid lijekova. U teoriji su antacid lijekovi trebali  pokazati najbolju odbojnost budući da je njihova funkcija smanjivanje kiseline. Međutim, studija je pokazala da kozje mlijeko daleko premašilo kapacitete odbojnosti ostalih triju testiranih uzoraka.

Druga studija objavljena u Journal of Nutrition otkrila je da oligosaharidi (probiotici) kozjeg mlijeka vjerojatno igraju glavnu ulogu u zaštiti i popravljanju crijeva.

Rezultati ovih istraživanja su jako važni jer prehrana koja uključuje kiseline često uzrokuje veliku štetu probavnog trakta te tjera tijelo u bolest.

Ljekovitost kozjeg mlijeka dolazi i od činjenice kako se koze još uvijek ne hrane umjetnom hranom, stoga možemo reći da je takav proizvod dobiven potpuno prirodnim putem.

Kozji sir Natur

Sir obiluje bjelančevinama i prirodno je bogat kalcijem. Poseban je po tome što ga mogu konzumirati i ljubitelji mliječnih proizvoda koji su intolerantni na laktozu. Masne globule u kozjem mlijeku puno su manje, zbog čega se ono puno lakše probavlja.

Podijeli