OPG PERKOVIĆI
EUGENA KVATERNIKA 70
32100, RETKOVCI
Tel: 099 400 4341

Tri preporuke za uparivanja kozjeg sira i vina

Malo se kulinarskih spojeva nadopunjuje  kao sir i vino, a njihova poznata ljubavna priča  traje već stoljećima, a ako ste se ikada pitali uz koju vrstu sira kombinirati koje vino, ovaj blog je za Vas!”

Prvi pisani izvori o sljubljivanju vina i sira javljaju se u 16. stoljeću (iako se pretpostavlja da tradicija seže još od rimskog doba). Ljudi su u to doba kombinirali vino i sir s istog geografskog područja, kojih se mnogi i dan danas pridržavaju. Najstarije pravilo (koje i danas često čujemo) je da ; ˝bijelo vino ide uz ribu, dok crna uz meso˝. Pravilo se temelji na usklađivanju punine tijela vina s težinom određene hrane. Vina koja sadrže više od 14.5% alkohola su intenzivnija i bolje se slažu s tvrdim aromatičnim sirevima. Vina koja sadrže manje od 12% alkohola, kombiniraju se s nježnijim, kremastijim sirevima.

Čak i iskusnim ljubiteljima vina može biti izazovno odabiranje pravog vina s pravim sirom. Neka Vam ovaj tekst posluži kao inspiracija za vlastitu sirnu i vinsku platu.

 Karakteristike kozjeg sira

Kozji sir, ili francuski “Chèvre”, kategorija je sireva koja je posljednjih godina postala sve popularnija. Ljubitelji sira mogu pronaći sir na bazi kozjeg mlijeka u gotovo svim oblicima.

Ovo su glavne kategorije i sorte koje ćete vjerojatno pronaći:

Svaka od ovih kategorija slična je siru proizvedenom s drugim vrstama mlijeka, ali sirevi od kozjeg mlijeka nude jedinstven profil okusa. Većina sireva od kozjeg mlijeka čvršća je od sireva od kravljeg mlijeka. Sir od kozjeg mlijeka također nije otporan kao sir od kravljeg mlijeka, jer ne podnosi duge procese starenja.

Prijedlozi za sljubljivanje vina i kozjeg sira

Evo nekoliko preporuka za vrhunska vina koja se dobro sljubljuju s raznim popularnim kozjim sirevima i slasticama od kozjeg sira.

 Svježi sir od kozjeg mlijeka

Svježi kozji sir je vrsta koja se često označava francuskim prijevodom “chèvre”, što se doslovno prevodi jednostavno kao “kozji”. Svježi kozji sir ima teksturu sličnu krem siru i maziv je, ali pomalo mrvljiv. Uz njegovu kiselkastu notu odlično idu vina izraženije kiselosti. Tako će Sauvignon Blanc biti njegova idealna kombinacija, ostavljajući izuzetnu voćno cvjetnu notu.  Valja napomenuti da ovu vrstu kozjeg sira često se aromatizira voćem ili začinima poput papra.

Chèvre sir za mazanje

Ova vrsta sira od kozjeg mlijeka može se namazati na krekere ili koristiti više kao crudité umak. Pjenušci mogu idealno pristajati kozjim sirevima za mazanje. Uz ovu vrstu probajte “Cabernet Franc” ili mješavinu šampanjaca.

Goat Gouda i Cheddar

Ovi tvrdi sirevi od kozjeg mlijeka obično imaju orašast okus koji može biti kompliciraniji za pravilno sparivanje. Pokušajte odabrati svježe grožđe koje će se dobro uklopiti i uz sir i vino. Crno vino Syrah je odličan izbor uz kozju gaudu i cheddar. 

Odležani kozji sir

Kozji sirevi u odležanoj kategoriji nude veću dubinu od ostalih vrsta kozjeg mlijeka. Ovi sirevi koji se obično poslužuju u malim kriškama ili kockicama, trebaju vino koje će istaknuti njegov okus. Merlot je pun pogodak!

Kozji sir u salamuri

Kozji sir u salamuri je jedinstvena vrsta sira, ali I vrlo kompleksna. Vrlo ga je teško kombinirati zbog njegove slanosti. No, u kombinaciji s mediteranskom hranom I uz dobar odabir vina, nenadmašiv je. Kako bi upotpunili okus sira probajte suhi rizling ili svijetli sauvignon kako bi uravnotežili sol.

Cheesecake od kozjeg sira

S obzirom na sličnost mekog kozjeg sira i krem sira, ne čudi da su ga slastičari iskoristili u tortama, kolačima I raznim slasticama od kozjeg sira.  Slično kao obični kolač od sira, kolač od kozjeg sira dobro se slaže sa Sauvignon Blancom kasne berbe i Moscato d’Asti.

Tajna sljubljivanja vina i kozjeg sira slično je sljubljivanju vina i kravljeg sira. Općenito pravilo je uskladiti intenzitete i težiti ravnoteži. Okus jednog ne smije nadjačati ono drugo već ga nadopunjavati i razvijati, baš kao u vezi ili čvrstom partnerstvu.

Podijeli